Digitalni alati za sve učenike i nastavnike u Crnoj Gori

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, u saradnji s kompanijom Microsoft, svim vaspitno-obrazovnim ustanovama obezbijedilo je besplatno i trajno korišćenje Microsoft 365 Education programskog paketa.

  • Microsoft 365 koristi dvostruku autentifikaciju u cilju dodatne zaštite korisničkih naloga. Više informacija   

Pristup svim Microsoft 365 programima i uslugama učenicima i zaposlenima u vaspitno-obrazovnim ustanovama omogućen je putem postojećih školskih Microsoft 365 naloga.

Ukoliko si učenik/ca a nemaš korisnički nalog, obrati se svom odjeljenjskom starješini. Roditelji djeteta koje je upisano u predškolsku ustanovu ove podatke mogu dobiti u vaspitnoj jedinici vrtića.

Izdvojene Microsoft 365 usluge i programi

Microsoft Teams

Ovo je prostor za zajednički rad, kreiranje sadržaja, dijeljenje resursa, komunikaciju, rad u virtuelnim učionicama, za saradnju i zajedničko uređivanje dokumentima. Microsoft Teams namijenjen je učenicima i nastavnicima.

Teams video uputstva  

Microsoft Outlook

Microsoft Outlook je program za slanje i primanje elektronske pošte, organizaciju vremena i kreiranje podsjetnika, planiranje sastanaka i dijeljenje datoteka. Imejl (email) nalog služi kao korisničko ime za sve Microsoft 365 servise.

Microsoft Word

Program za obradu teksta u potpunosti je integrisan u Microsoft 365. Omogućava izuzetno složeno formatiranje teksta, umetanje tabela, grafikona, ilustracija i fotografija. Word dokumenti sada se mogu kreirati i uređivati i zajednički, istovremeno od strane više korisnika.

Microsoft PowerPoint

PowerPoint je program za kreiranje multimedijalnih slajd prezentacija. Nekada je prezentacije bilo potrebno projektovati uz pomoć projektora, a sada se mogu dijeliti s drugima na mnogo načina. 

Microsoft Excel

Ovo je najpoznatiji program za tabelarna izračunavanja, namijenjen za predstavljanje, analizu i obradu podataka organizovanih u tabelama. Excel ima i napredne mogućnosti grafičkog prikaza podataka.

Microsoft OneDrive

Svaki učenik i nastavnik ima na raspolaganju 1 TB prostora za čuvanje i organizovanje ličnih dokumenata u OneDrive skladištu u oblaku. Dokumenti su uvijek dostupni, s bilo kog računara ili telefona. Sve što je potrebno je pristup internetu.

Microsoft Forms

Program koji služi za izradu jednostavnih anketa, kvizova, testova i upitnika, formulara... Svi odgovori su dostupni odmah, u realnom vremenu. Njihova analiza prikazana je i u grafičkoj formi, a moguć je i izvoz rezultata u Excel dokument.

Whiteboard (virtuelna bijela tabla)

Whiteboard je digitalna podloga koja funkcioniše kao tradicionalna bijela tabla. Program se može koristiti samostalno ili integrisan u druge servise za komunikaciju, saradnju, razmjenu ideja i kreativno učenje. Whiteboard ima mnoštvo opcija za podešavanje, a popunjene table je moguće sačuvati i dijeliti.